Chocolade is een lekkernij die de meesten onder ons heerlijk vinden. Laat uw hond of uw kat er echter niet van proeven! Chocolade bevat inderdaad theobromine, die dodelijk kan zijn voor uw huisdier!

[pic=659_1298931867.jpg]

Chocolade is giftig voor honden!

Chocolade wordt gemaakt van geroosterde cacaozaden. Deze bevatten theobromine, een stof die verwant is aan cafeïne. In tegenstelling tot de mens, is de hond bijzonder gevoelig voor theobromine. Een hond heeft inderdaad veel meer tijd nodig om deze stof om te zetten en uit te scheiden. Bij een hond stimuleert theobromine onder meer het centrale zenuwstelsel, de hartspier en de productie van urine door de nieren.

Hoe giftig zijn de verschillende soorten chocolade?

Het eten van chocolade leidt voor een hond niet altijd tot gezondheidsproblemen. De concentratie theobromine kan inderdaad enorm verschillen naargelang het soort chocolade. Zo is witte chocolade weinig gevaarlijk omdat hij slechts 0,009 mg theobromine per gram chocolade bevat. Melkchocolade kan al gevaarlijker zijn, aangezien hij 1,5 tot 2 mg theobromine per gram chocolade kan bevatten. Met een concentratie van 4,5 tot 16 mg theobromine per gram, is zwarte chocolade dan weer zeer gevaarlijk voor honden. Als men weet dat een dosis van 100 tot 250 mg theobromine per kilogram lichaamsgewicht dodelijk kan zijn, betekent dit dat een stuk pure, zwarte chocolade van 100 g dodelijk kan zijn voor een hond van 10 kilo!

De symptomen van theobrominevergiftiging

Twee tot vier uur na het eten van een toxische dosis chocolade, kan de hond last krijgen van hyperactiviteit, braken, diarree en een versnelde en oppervlakkige ademhaling. De concentratie theobromine in het bloed bereikt haar hoogtepunt na tien uur. Op dat ogenblik kunnen rillingen, spierstijfheid en stuiptrekkingen optreden. De hond heeft dan ook hartritmestoornissen die tot de dood kunnen leiden binnen de 24 volgende uren. De dosis chocolade die tot deze symptomen kan leiden, varieert zelfs binnen hetzelfde ras van hond tot hond. Sommige hondenrassen (buldogs, boxers, mopshonden) zouden bovendien gevoeliger zijn dan andere voor chocoladevergiftiging. De oorzaak daarvan is hun aanleg voor ademhalingsstoornissen.

Wat moet u doen als uw hond chocolade gegeten heeft?

Als uw hond chocolade bemachtigd en opgegeten heeft, doet u er goed aan meteen raad te vragen aan uw dierenarts. Er bestaat immers geen tegengif voor theobromine. Als uw hond de chocolade nog maar pas opgegeten heeft, kunt u hem laten braken door hem wat zout water te geven of door hem een braakmiddel toe te dienen. Werd de chocolade ondertussen reeds door de darmen opgenomen, dan zal uw dierenarts een symptomatische behandeling voorschrijven om de spier- en hartritmestoornissen te bestrijden en om de uitscheiding van de theobromine uit het lichaam van de hond te bevorderen.